„Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Piastów i Rzeczypospolitej Szlacheckiej” – recenzja

Na temat historii Polski autorzy napisali już tysiące książek. Badacze podejmowali różne zagadnienia dotyczące dziejów politycznych, wojskowych, społecznych czy też kulturalnych. Za sprawą wydawnictwa Zysk i S-ka na rodzimym rynku wydawniczym ukazała się książka inna od wszystkich „Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Piastów i Rzeczypospolitej szlacheckiej”. W której jak nietrudno się domyśleć wątkiem przewodnim jest alkohol i jego wpływ na losy naszego kraju.

Autorem książki jest Jerzy Besala – absolwent Uniwersytetu Warszawskiego, publicysta i historyk mający w swym dorobku kilka książek m.in. „Stanisław Żołkiewski”, „Stefan Batory” czy też „Tajemnicze dzieje Polski”. Jest on także autorem szeregu poczytnych artykułów publikowanych w „Polityce”, „Newsweeku Historia”, „Focusie” oraz wielu innych polskich czasopismach.

Książka „Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Piastów i Rzeczypospolitej szlacheckiej” składa się siedmiu zasadniczych rozdziałów podzielonych na liczne rozdziały. Dosyć intrygujące nazwy rozdziałów: „Piwne średniowiecze”, „Renesansowe upojenie (nie tylko życiem)”, „Rzeczpospolita wojenna” czy też „Bachusowa polityka” sprawiają, że po książkę sięga się z dużym zaciekawieniem. Zasadnicza narracja liczy ponad 850 stron, co pokazuje jak ogromną pracę wykonał Jerzy Besala przy pisaniu książki. Na wstępie opowieści o ponad ośmiuset letniej obecności alkoholu na ziemiach polskich, autor wspomina iż piwo odnajdujemy już w legendzie o Piaście Kołodzieju. I właśnie ten trunek cieszył się największą popularnością w czasach średniowiecza. Piwem raczyli się wszyscy począwszy od władców, a skończywszy na biedocie która sięgała po najgorsze rodzaje tego trunku. Co ciekawe miłość do złocistego napoju spowodowała, iż od uczestnictwa w wyprawie krzyżowej „wymigał się” książę Leszek Biały, który bez owego trunku żyć nie mógł. W trakcie lektury poznajemy jak ważną rolę w życiu ludzi pełniła karczma – miejsce nie tylko spożywania alkoholu, lecz także spotkań, wymiany poglądów, a nawet sądów! W toku dalszej narracji dowiadujemy się jak zmieniały się upodobania alkoholowe Naszych przodków na przestrzeni kolejnych stuleci, którzy z czasem porzucili piwo na rzecz wina, miodów pitnych, gorzałki itd. Książka „„Alkoholowe dzieje Polski…” to nie tylko wspaniała opowieść o tym co pito? Lecz również otrzymujemy informację jak pito alkohol? Wszak inaczej alkoholem raczyli się choćby wieśniacy czy ubodzy mieszczanie, a inaczej magnaci. I w tym miejscu warto zamieścić cytat z książki by zobrazować z jakim przepychem bawiły się elity, w czasie wesela Krystyny z Lubomirskich z Feliksem Kazimierzem Potockim w 1661 roku – „W Łańcucie bawiono się tydzień, a na tę okoliczność zarżnięto 60 wołów,5 tysięcy kapłonów, 8 tysięcy kur, oprawiono 13 tysięcy ryb, rozbito 18 tysięcy jaj i wypito 270 beczek węgrzyna…” Powyższy fragment świetnie pokazuje, że przy alkoholowych zabawach magnaci organizowali swe imprezy z najwyższym przepychem równym nawet królom. Jeśli jesteśmy w temacie królów oczywiście ich upodobania alkoholowe zajmują sporo miejsca na kartach pracy Jerzego Besali. I tam na przykład wśród władców nielubujących się w spożywaniu alkoholu znalazł się Władysław Jagiełło obawiający się otrucia oraz Jego syn Kazimierz, jednak jako stroniący od pijaństwa stanowili zdecydowaną mniejszość. Prawdziwą pijacką awangardę stanowili Kazimierz Wielki, Władysław IV czy też August II Mocny, którzy za kołnierz nie wylewali. Publikacja przynosi nam również wiele ciekawych informacji na temat roli alkoholu w czasie słynnych wojen toczonych przez Rzeczpospolitą w interesującym nas okresie. Mnogość podejmowanych wątków, ich niezwykła ciekawość sprawia iż wszystkiego nie da się opisać. Jednak z pełną odpowiedzialnością można stwierdzić iż jest to praca w świetnym stopniu ukazująca wpływ alkoholu na funkcjonowanie Państwa Polskiego doby przedrozbiorowej.

 Warty podkreślenia jest styl autora, który sprawia iż w żadnym momencie lektury nie możemy narzekać na „znudzenie tematem”. Historyk oprócz ogromnej dawki wiedzy serwuje nam masę licznych ciekawostek, które sprawiają że książkę czyta się z wielkim zaciekawieniem i przyjemnością. Ponadto trzeba podkreślić, iż Jerzy Besala wykonał wręcz tytaniczną pracę podczas tworzenia książki, świadczy o tym niezwykle bogata bibliografia zawierająca kilkaset źródeł i opracowań po które historyk sięgnął tworząc swoje dzieło.

Oceniając zewnętrzną stronę książki należy stwierdzić iż wydawnictwo Zysk i S-ka przygotowało ją na bardzo wysokim poziomie – świetna twarda oprawa, ciekawy dobór kolorystyki, porządnie zszyte strony to wszystko sprawia iż książka prezentuje się świetnie.

Praca „Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Piastów i Rzeczypospolitej szlacheckiej” jest wyjątkową pozycją na polskim rynku księgarskim. Dzięki niej czytelnicy mogą poznać niezwykle interesujące aspekty naszej historii pomijane w tradycyjnych wersjach podręcznikowych. Z czystym sumieniem polecam książkę wszystkim miłośnikom historii Polski, bowiem dzięki tej wybitnej pracy można poszerzyć stan naszej wiedzy i postrzeganie dziejów naszego kraju o wiele nieznanych aspektów.


 

Alkoholowe_Dzieje_PolskiTytuł: Alkoholowe dzieje Polski. Czasy Piastów i Rzeczypospolitej Szlacheckiej

Autor: Jerzy Besala

Wydawca: Wydawnictwo Zysk i S-ka

Rok wydania: 2015

Stron: 936

Format: 165×230 mm

Oprawa: Oprawa twarda

Komentarze

Miłośnik historii, a w szczególności zagadnień związanych z wojskowością. Obecnie stale interesuję się wydarzeniami w Wojsku Polskim. Zapalony bibliofil, poświęcający każdą wolną chwilę na czytanie książek.

Najpopularniejsze posty